Over ons

ONS TEAM
Het team van eMagine heeft een bijzondere achtergrond. Naast ieders individuele kwaliteiten is de ‘teamhistory’ minstens zo bijzonder:

Maarten van Vliet
Maarten van Vliet (1965) is bij eMagine Reality de man met business kennis in mobiele technologie. Zijn ‘roots’ liggen bij technische software engineering. Na de studie Technische Informatica aan de TU Delft was zijn eerste werkervaring de ontwikkeling van UNIX systemen. Hij maakte al snel de overstap naar Telecom en werkte vanaf begin jaren ’90 onder andere bij BSO en Philips aan de ontwikkeling van telecom systemen. Sinds die tijd zijn telecom en management leidende thema’s voor Maarten. In diverse management rollen is hij verantwoordelijk geweest voor belangrijke projecten. Zo was Maarten bij de NS verantwoordelijk voor productspecificaties rond de OV chipkaart en heeft hij bij KPN diverse omvangrijke projecten voor verbetering van de service delivery succesvol afgerond. Maarten: “Met mijn brede ervaring wil ik graag een gesprekpartner voor onze klanten zijn. En dan niet alleen op het gebied van ICT, maar vooral ook als klankbord voor business ideeën.”

Gerke Henkes
Gerke Henkes (1965) legt bij eMagine Reality de basis voor structurele oplossingen en heeft daarbij een belangrijke rol als organisator en manager. Na zijn studie Technische Informatica aan de TU Delft startte Gerke als zelfstandig ondernemer met het opleiden van software ontwikkelaars. Daarnaast deed hij diverse consultancy klussen en richtte hij met twee partners het opleidingsinstituut Guidance Nederland op. Jaren later verkocht hij zijn aandeel en werkte hij onder andere bij de NCIM Group, waar hij als mentor professionals begeleidde. Via NCIM kwam hij bij de ANWB, in eerste instantie als Manager Software Ontwikkeling, daarna werd hij Manager Infrastructuur. In zijn laatste rol was hij verantwoordelijk voor alle business applicaties van Hulpverlening. Gerke: “Dat was een rol waarin de klant centraal staat. Zo zie ik dat bij eMagine Reality ook. Ik kan genieten van de geweldige en creatieve ideeën die hier langskomen. Uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk voor een goed werkende oplossing. Dat zie ik als mijn belangrijkste bijdrage.”

Jim van Dam
Jim van Dam (1964) is bij eMagine Reality de specialist op het gebied van software ontwikkeling, de integratie van systemen en de toepassing van de nieuwste technologie. Na zijn studie aan de TU in Delft behaalde hij zijn graad met een onderzoek naar de mogelijkheden van de integratie van kunstmatige intelligentie in informatie technologie. Na zijn studie startte hij al snel met zijn eigen consultancy als onder andere analist, architect en ontwikkelaar met een breed aandachtsgebied, van software ontwikkeling, kunstmatige intelligentie, document management, workflow, software fabrieken en meta-modelling. Naast de verantwoordelijkheid voor grote projecten, inclusief het aansturen van offshore teams, is Jim door de jaren heen altijd een gewild (gast)docent op zijn specifieke vakgebied. Bovendien is hij gecertificeerd professional voor Microsoft en Java. Jim: “Mijn rol bij eMagine Reality draait om de perfecte invulling van de technische componenten. Door bestaande open source componenten te combineren en vast te houden aan het Single-Responsibility-Principle zijn we in staat een flexibel en krachtig platform aan te bieden zonder vendor lock-in. De zelf ontwikkelde componenten voor real-time beprijzing en business rules zorgen ervoor dat onze klanten meer zelf kunnen doen zonder de ICT afdeling nodig te hebben.”

Teamhistory
Geboren in 1964 en 1965, opgegroeid in Zuid-West Den Haag, elkaar kennend van de middelbare school en diverse sporten en sportvelden, allen actief in teamsporten. En dan die rare gewoonte met die schoenen. Daar straks meer over.

Eerste bedrijf Leaping Bits

Vanaf 1983 trokken Maarten, Gerke en Jim samen op naar en tijdens de studie aan de TU in Delft. Tijdens de studie worden al de eerste gezamenlijke projecten gedaan als ‘leuke bijverdienste’. In die tijd ontstaat ook al het idee om samen een bedrijf op te richten onder de naam Leaping Bits. En ontstond tijdens de gezamenlijke skivakanties ook het idee om elkaars schoenen te fotograferen. Het eindresultaat van de studieperiode: drie ingenieurs in de informatica:

  • Maarten: Operating Systems
  • Gerke: Databases
  • Jim: Artificial Intelligence

Studierichtingen die veel zeggen over de toekomstige ontwikkeling en samenwerking.

Aan het werk!
Leaping Bits liet nog even op zich wachten. Na de studie, zo rond begin jaren ’90, ging ieder in eerste instantie ‘zijns weegs’. Maar natuurlijk kwamen Maarten, Gerke en Jim elkaar steeds weer tegen. Zo hebben Gerke en Jim een bedrijf gehad op het gebied van ICT opleidingen en hebben zij samen gewerkt bij een bedrijf voor optische beeldherkenning. Vóór eMagine Reality hebben ze ieder tenminste twee bedrijven opgericht, met één of meerdere partners. Deze bedrijven zijn succesvol verkocht en bestaan nog steeds.

Gezamenlijke drijfveer
Eén gewoonte is altijd gebleven: jaarlijks om 24.00 als ‘verrassing’ op bezoek bij elkaars verjaardag. Om tot diep in de nacht de zaken te bespreken en met name wat de drie partners bezig houdt. Kort samengevat: in grote bedrijven gaat alles langzaam, is er weinig echte kennis van IT, waardoor onnodig veel misgaat, projecten te lang duren, te duur worden en zelfs mislukken. De conclusie: de grote mogelijkheden van IT blijven onbenut en onze gezamenlijke kennis en ervaring kan hier veel betekenen. Ondertussen worden tijdens verjaardagen en huwelijken de schoenen gefotografeerd.

Ontstaan eMagine Reality
Op het juiste moment komt, vele jaren later, het Leaping Bits idee weer tot leven. Door ieders groei in specialisme ontstaat de unieke samenwerking. Resultaatgericht, korte lijnen, zonder overbodige ego’s en andere afleidende zaken. Centraal: het bedenken en realiseren van diensten waarbij ICT een cruciale rol speelt. Wanneer andere specialismen nodig zijn, zoals marketing en sales bij Nazza, dan worden die als stakeholder betrokken. Al snel dienen zich twee mogelijkheden aan: Nazza en Billing House. eMagine Reality richt zich op het creëren en levensvatbaar maken van deze mogelijkheden. Op weg naar volwassenheid zoeken we partners, waarbij deze initiatieven op eigen benen komen te staan. Uiteraard blijft het team van eMagine graag actief betrokken!
En die schoenen? Onlangs weer gefotografeerd. Hoe deze gewoonte ontstaan is, is onduidelijk. Het kan geen toeval zijn. Het geeft in ieder geval aan dat we, ondanks onze dagelijks verblijf in ‘de cloud’, met onze voeten op de vloer staan. En dat al zo’n 30 jaar lang!